Handige Tips van Saunapool Kalmthout (Antwerpen) voor uw Zwembad

Saunapool uit Kalmthout (Antwerpen) voorziet u graag van wat handige tips en weetjes voor zaken omtrent uw zwembad. Klik op de opties in het menu voor specifieke tips. Daarnaast attenderen wij u er graag nog op dat u er goed aan doet om een bouwvergunning aan te vragen voordat u begint met de bouw van uw zwembad. Zo weet u zeker of uw zwembad kan worden gerealiseerd.

Neem contact op

Helder water

pH (=zuurtegraad) 

  • De pH (=zuurtegraad) waarde moet zich tussen de 7,0 en 7,6 situeren. Ideaal is 7,2 Een te hoge pH kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën zoals Pseudomonas omdat uw chloor in uw zwembadwater veel minder actief is. Helder water is niet altijd een garantie op afwezigheid van gevaarlijke bacteriën of virussen. Daarom is meten van de pH zeer belangrijk voor de gezondheid van uw kinderen en uzelf. Bovendien zal een te hoge pH in combinatie met te weinig vrij chloor leiden tot algengroei (groen water).
  • Een te lage pH kan leiden tot corrosie van alle metalen onderdelen (ladders, warmtepompen, circulatiepompen, verlichting etc…) en ontwikkeling van de irriterende chloorgeur (trichlooramines) die oog- , neus- en huidirritaties veroorzaken. Opgelet: de pH van uw water (zeker bij spa’s) altijd meten als uw water op de juiste temperatuur is (bij spa’s op 37°C). Uw pH zal immers stijgen als de temperatuur van het water stijgt (koolzuurgas zal namelijk ontsnappen, waardoor pH stijgt). De pH van het water corrigeren heeft geen zin als de temperatuur niet op uw gewenst peil is want hij zal opnieuw veranderen door het verwarmen van het water. 

Chloor (=vrij actief chloor) 

  • De aanwezigheid van chloor in uw zwembad of spa is noodzakelijk om helder en gezond water te hebben (geoxideerd en gedesinfecteerd water). Het chloor in uw zwembadwater dat u moet meten is vrij chloor (die voor oxidatie en desinfectie zorgen). De volgende concentraties vrij chloor moeten aangehouden worden om 100% zekerheid te hebben dat uw water voldoende geoxideerd en gedesinfecteerd is (helder en vrij van bacteriën en virussen):
    • Openlucht zwembad: 0,5 tot 3,0 mg/l 
    • Overdekt (binnen) zwembad: 0,5 tot 1,5 mg/l 
  • Spa’s of whirlpools: 1,0 tot 3,0 mg/l NB De pH moet tussen 7,0 en 7,6 zijn zodat de vrij chloor actief is. Een te hoge pH (>7,6) zal uw vrij chloor inactief maken (uw water kan zelfs groen worden). Opgelet: het gebruik van chloortabletten en granulaten die cyanuurzuur(mono, di of tri isocyanuric acid) bevatten zal als gevolg hebben dat de actieve vrije chloor veel lager is in werkelijkheid dan gemeten met een fotometer. Het cyanuurzuur gehalte mag absoluut niet hoger zijn dan 70 mg/l anders zal u vrije chloor niet actief genoeg meer zijn. 

Extra informatie 

  • Totaal chloor = vrij chloor + gebonden chloor Gebonden chloor =chlooramines is het vrije chloor dat met de vervuiling heeft gereageerd. De gebonden chloor moet minder dan 1 mg/l (beter minder dan 0,6 mg/l) zijn en is uw vervuilingsgraad. Te veel gebonden chloor (=chlooramines in de chemie, > 1 mg/l) zal leiden tot de irriterende “chloorgeur” die irritatie van ogen, huid en slijmvliezen zal veroorzaken. Het gebonden chloor berekent u door totale chloor min vrije chloor. nota: 1 mg/l (milligram per liter)= 1 ppm (parts per million) Bij een te lage pH zal de gebonden chloor volledig overgaan in de vorm trichlooramine die een zeer irriterende chloorgeur geeft. Het chloor in uw zwembad zal dus niet ruiken als uw pH correct is en de gebonden chloor (door te backwashen of via chloorshock) laag gehouden worden. Voldoende water verversen tijdens het seizoen en door lang en regelmatig te backwashen kan dit voorkomen. Te weinig vrij chloor kan leiden tot groei van bacteriën en virussen (die tot oorontstekingen of ergere ziektes kunnen leiden). Uw vrij chloor is maar actief als de pH lager is dan 7,6 (ideaal 7,2). Te veel vrij chloor kan leiden tot het bleken van textiel en liners en andere materialen (vrij chloor > 30 mg/l lost zelfs PVC op zoals stofzuigers).


Heeft u specifieke vragen? Bent u op zoek naar een specifiek product voor uw zwembad? Neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Ons team helpt u graag verder.

Bel of mail ons gerust om vrijblijvend te informeren naar de mogelijkheden.